Bogactwo przypraw

Jednym z najważniejszych elementów w każdej kuchni są przyprawy. Chyba ciężko wyobrazić sobie, co by się działo, gdybyśmy z dnia na dzień zostali ich pozbawieni. Tak naprawdę oznaczałoby to koniec kuchni jaką znamy i milionom ludzi ciężko byłoby się z tym pogodzić.

Najbardziej podstawową i rozpowszechnioną przyprawą jest sól. Ma ona wielkie znaczenie zwłaszcza w kontekście przyrządzania dań mięsnych, ale również sosów, sałatek czy gotowania warzyw. Słoność doskonale podkreśla smak produktów, wydobywa akcenty, które bez jej udziału są trudne do wyczucia.

Jest szalenie cenna w świecie smaku, choć nie zalicza się do substancji zdrowych. Część dietetyków uważa wręcz, że sól należy odstawić całkowicie i spożywać dania wyłącznie bazując na ich naturalnym smaku. Bez ograniczeń można natomiast sięgać po inne przyprawy i zioła, które stanowią fenomenalne dodatki aromatyczne.

Ciężko wyobrazić sobie chociażby dania włoskie bez bazylii czy oregano, które niesamowicie „podnoszą” smak sosów do makaronu. Azjaci również mają bogaty zestaw przypraw, który jest szalenie charakterystyczny. Praktycznie wszystkie z nich możemy dziś kupić bez żadnego problemu.

Nawet w osiedlowych sklepach wybór przypraw potrafi być zaskakująco szeroki, choć należy przy tym stwierdzić, że naprawdę ogromną baterię tychże znajdziemy w super- i hipermarketach. Nierzadko znajdziemy tam przyprawy niszowe, które wpisują się doskonale w charakter kuchni Dalekiego Wschodu czy Ameryki Południowej. Jeśli chcemy nieco zaszaleć z egzotycznymi daniami, to nic nie stoi na przeszkodzie.

Ciech sól www.sprzetmuzyczny.net.pl www.wystawa-galeria.pl