Dobry stek – jak go rozpoznać?

Polacy w ostatnim czasie pokochali kuchnię amerykańską.

Nie chodzi tu oczywiście o jedzenie typu fast-food, czyli frytki i hot-dog, lecz o robione z prawdziwej wołowiny hamburgery, często z takimi dodatkami jak sery pleśniowe czy żurawina, a także steki. Na takie dobre steki zapraszamy do steak house warszawa.

Te drugie podbiły serca naszych rodaków tak bardzo, że często chcemy zastąpić nimi na grillu tradycyjną, polską kiełbasę.

Skąd jednak wiedzieć, jaki kawałek mięsa wybrać, aby po przyrządzeniu stek był smaczny? Musimy zwrócić uwagę przede wszystkim na trzy rzeczy – kolor, włóknistość oraz rodzaj cięć.

Im jaśniejsze jest mięso, typ młodsze było bydło podczas oboju.

Najlepszy wiek zwierzęcia przed ubojem to około 2-3 lat i to właśnie takie mięso znajduje się głównie w sprzedaży.

Jeśli natomiast chodzi o włóknistość – im więcej żyłek tłuszczu i bardziej „marmurkowa” tekstura mięsa tym bardziej soczyste i aromatyczne będzie ono po przyrządzeniu.

Wielbiciela steków bardziej kruchych i delikatnych powinni wybrać kawałek mięsa o mniejszej ilości tłuszczu.

justfp.pl