Faworki – lekki przysmak

Faworki to obok pączków nieodłączny element każdego karnawału.

Lekkie, kruche i obsypane cukrem pudrem sprawiają, że niejeden z nas potrafiłby od razu zjeść cały ich talerz.

Dziś jednak mało kto już faworki, zwane inaczej chrustami, przygotowuje, a te bardzo dobrze wykonane możemy dostać w niewielu miejscach.

W czym tkwi sekret perfekcyjnych faworków? Cała tajemnica kryje się głównie w dobrze wyrobionym cieście, do którego dodajemy najlepszej jakości śmietanę – w ilości takiej, jakiej potrzebuje ciasto, aby było sprężyste, a później dobrze się wałkowało.

Kluczem do sukcesu jest także alkohol – spirytus bądź piwo, który sprawia, że chrusty nie chłoną dużych ilości tłuszczu, a co za tym idzie są jeszcze smaczniejsze.

Faworki smaży się oczywiście na smalcu – pamiętajmy, żeby był odpowiednio gorący, ale się nie przypalił.

Jeśli smażymy duże ilości tego przysmaku, konieczna jest wymiana tłuszczu podczas przygotowywania.

Mało osób wie, że swoją odmianę faworków – podlewanych miodem i smażonych na oliwie mają także Włosi oraz Hiszpanie.

To jednak te zrobione w Polsce są niepowtarzalne.

www.finansowanieprojektow.pl sól kuchenna