Homar – luksus na talerzu

W naszym kraju wciąż homar to potrawa praktycznie nieznana – jeśli nawet możemy wybrać go z restauracyjnego menu, istnieje duże prawdopodobieństwo, że zdecydujemy się na coś innego. Szkoda, bo homar to bardzo szlachetne, delikatne i kruche mięso, które dobrze przyrządzone zachwyca swoim smakiem. W jaki sposób prawidłowo przyrządzić homara i jak go podać.

Na pierwszy rzut oka wydaje się to bardzo proste. Obgotowanego we wrzącej wodzie wyciągamy, wyjmujemy ze skorupy, dodajemy masło z cebulą, wkładamy ponownie do skorupy i znów chwilę gotujemy. Bardzo istotny jest tu czas – nawet moment spędzony dłużej w gorącej wodzie może spowodować, że mięso stanie się niesmaczne.

Mimo wszystko warto homara spróbować – chociażby w dobrej restauracji. Być może niedługo Polacy przekonają się do jedzenia homarów. Stajemy się bowiem coraz bardziej otwarci na nowe smaki – polubiliśmy już amerykańskie hamburgery i steki, włoskie makarony, a nawet sushi pochodzące z odległej Japonii.

Pewnie i na homara przyjdzie odpowiednia pora.

www.dezybis.com.pl