Jeśli dobre jedzenie, to dobre wino

Skoro jesteśmy w temacie łączenia dań z napojami, to koniecznie musimy podkreślić pozycję jaką w świecie kulinariów ma wino. Uczestnicząc w różnego rodzaju prezentacjach kulinarnych będziemy mieli wiele okazji, aby usłyszeć od kucharzy, że wino w kuchni odgrywa poważną rolę. Może bowiem stanowić istotny składnik wielu potraw, cenny dodatek do sosów czy sposób na to, aby mięso było bardziej kruche i wyraziste w smaku. Wino towarzyszy nam jednak nie tylko wtedy, gdy stoimy przy garnku i patelni. Jest obok nas również w momencie spożywania potraw, a przynajmniej niektórych z nich. Istnieją pewne podstawowe i uniwersalne zasady odnoszące się do pozycji wina na stole. Można powiedzieć, że zasady łączenia wina z rozmaitymi daniami stanowią punkt wyjścia dla food-pairingu jako takiego i w kolejnych latach wątki te zostały po prostu rozwinięte. Wiemy zatem, iż wina białe łączą się doskonale z drobiem i rybami.

Z kolei wina czerwone są znakomitym dodatkiem do mięsa czerwonego, ich bogaty wybór znaleźć można na http://alegloria.pl/en. To najprostsza zasada jakiej warto się trzymać. Na tym jednak nie koniec, bo przecież wina mają wiele oblicz i tylko część z nich jest związana z ich kolorem. Do posiłków obiadowych czy kolacyjnych najlepiej pasują wina wytrawne oraz półwytrawne. Te same dodaje się również do dań jako ich składnik. Świetnie podkreślają smak potraw i doskonale wpływają na procesy trawienne. Idziemy dalej i mamy wina półsłodkie oraz słodkie – one są z kolei idealnym kompanem dla wszelkich deserów oraz owoców. Niektóre z win są tak słodkie, że mogą stanowić deser sam w sobie.

Dotyczy to zwłaszcza win koszernych oraz win likierowych wzmacnianych.