Kariera przypraw uniwersalnych

Rozwinięciem powyższego tekstu jest kwestia dotycząca tak zwanych przypraw uniwersalnych. Ich prekursorem w polskich realiach była wspomniana Vegeta, jednak dziś stanowi ona zaledwie jedną pozycję w bogatym sklepowym asortymencie. Podobne mieszanki wytwarzają dziś duże polskie i międzynarodowe firmy przemysłu spożywczego. Ich rolą jest „podkręcanie” smaku dań – dodają one słoności, czasami również warzywnych aromatów i poprawiają barwę. Ta ostatnia jest wynikiem użycia kurkumy lub ryboflawin.

Jeśli mowa o kurkumie, stanowi ona jeden z głównych składników cenionej na całym świecie indyjskiej przyprawy curry. Również jest to mieszanka kilku różnych przypraw oraz ziół, które zebrane w całość skutkują niepowtarzalnym smakiem, aromatem oraz kolorem przyrządzanych potraw. Gorszą stroną obecności na rynku przypraw uniwersalnych jest pokusa niektórych punktów gastronomicznych, w tym restauracji, aby zastępować nimi autorskie kompozycje przypraw. Nie odbija się to pozytywnie na jakości przyrządzanych dań. Uważajmy zatem, czym i w jakim stopniu doprawiamy jedzenie.

www.ecocomplex.com.pl helpdesk.duzy.net.pl