Kuchnia francuska niejedno ma imię

To, że stolica Francji czyli Paryż jest uznawany za najważniejszy ośrodek kulinarny w Europie wcale nie oznacza, że w innych regionach tego kraju nie zjemy równie smacznie. Prowansja to region, gdzie najważniejsza jest oliwa, ale w potrawach ważną role odgrywają także ryby, owoce i warzywa oraz zioła, oczywiście także te, które swoją nazwę wzięły od tego właśnie regionu.

Najbardziej znaną potrawą tutaj jest zupa rybna oraz ratatouille czyli smaczna potrawa z duszonych warzyw a także zupa z bazylią. Ciekawym pod względem kulinariów regionem jest także Normandia, która położna nad morzem obfituje w jego owoce, a zwłaszcza tak zwane przegrzebki św.

Jakuba. Stąd także pochodzi znany na całym świecie ser o nazwie camembert.

Tutaj także produkowane są takie napoje alkoholowe, jak calvados i cydr. Jeśli o alkoholach mowa to będąc we Francji koniecznie trzeba odwiedzić Burgundię i napić się tamtejszego czerwonego wina i Szampanię, aby spróbować prawdziwego, francuskiego szampana.

www.spafactory.pl www.omialab.pl