Lokalna kuchnia

W Polsce owszem możemy powiedzieć o czymś takim, jak kuchnia narodowa bo pewne potrawy, zwłaszcza te serwowane podczas jakichś szczególnych okazji są takie same dla różnych regionów czy też miast. Jednakże ważnym elementem tradycji kulinarnej naszego kraju jest tak zwana kuchnia regionalna tudzież lokalna.

Okazuje się bowiem, że w każdym zakątku Polski je się trochę inaczej. Przykładem może być chociażby Wielkopolska, gdzie królują ziemniaki w różnych postaciach, jak choćby pyry z gzikiem czyli ziemniaki podawane ze specjalnie przygotowanym białym serem.

Każdy, kto je jadł wie jakie są smaczne. Tutaj też popularne są tak zwane szare kluski, które również robi się z Zimniaków.

Na Śląsku zaś znajdziemy zupełnie inne potrawy. Doskonałym przykładem może być rolada mięsna podawana z modrą czyli czerwoną kapustą i oczywiście kluskami śląskimi.

Do tego serwuje się najczęściej lokalne piwo. Na Podlasiu zjemy za to bardzo pyszne sery a także coś, co jest specjałem tamtejszej kuchni, mianowicie pysznego sękacza.

www.protetykazebow.pl