Polski region, którego stolica jest Białystok, czyli Podlasie jest niezwykle zróżnicowany pod względem kulturowym. Mieszkają tutaj nie tylko Polacy, ale i Białorusini, Ukraińcy, Litwini a nawet polscy Tatarzy. Dlatego kuchnia tego regionu jest wypadkową kilku tradycji kulinarnych. Podstawą miejscowej kuchni są jednak ziemniaki, z których można przygotować naprawdę wiele potraw.
Te najbardziej znane to z pewnością baba i kiszka ziemniaczana. Z ciasta, którego głównym składnikiem są surowe, tarte ziemniaki przygotowuje się także pyszne kołduny z mięsem. Są one okraszane skwarkami. Na Podlasiu wytwarza się także tradycyjną litewską szynkę o nazwie kindziuk, ale także kiełbasę suszoną.
Wiele dodatków w podlaskiej kuchni to skarby tutejszych lasów czyli jagody, albo grzyby. Tutaj także robi się sękacze, czyli ciasto pieczone nad ogniem. Ciasta te przygotowuje się tylko z okazji ważnych świąt i wydarzeń, bowiem do ich wypieku potrzeba czasem nawet kilkadziesiąt jajek. Tutaj także produkuje się alkohol o nazwie żubrówka, którego najważniejszym elementem jest trawa z Puszczy Białowieskiej.