Znani kucharze – promotorzy smaku

Wątek kulinarnych audycji w telewizji naprowadził nas na kwestie związane z autorytetami w dziedzinie gotowania. Najczęściej są nimi kucharze o wielkim doświadczeniu, ale również odkrytym przez media potencjale do publicznych występów.

Kucharz-showman nadaje się idealnie, aby prowadzić kulinarne prezentacje przed kamerą lub na scenie. Równocześnie jednak musi umieć się wylegitymować konkretnym dorobkiem i zawodowymi osiągnięciami.

Dopiero wówczas można mówić o tym, że ma podstawy, aby zostać autorytetem – choć w praktyce nierzadko jest to kwestia sprawnej kreacji marketingowej. Swoistym wzorcem kulinarnego celebryty, a zarazem autorytetu w dziedzinie gotowania, stał się słynny brytyjski kucharz i restaurator Gordon Ramsay. Jego odpowiednikiem w Polsce jest kuchnia magdy gessler.

Swój sukces zawdzięcza unikalnej charyzmie, z jaką prowadził kultowe show „Hell’s Kitchen”, jak też brytyjską edycję „Kuchennych Rewolucji”. Za sprawą tych dwóch audycji miliony ludzi poznało bliżej człowieka, który wcześniej był znany głównie w kręgach kulinarnych.

Restauracje Ramsaya mogą pochwalić się gwiazdkami Michelin, stanowią obowiązkowe przystanki dla lubiących dobrze zjeść turystów. W Polsce pozycję podobną do tej jaką posiada Ramsay uzyskał Wojciech Modest Amaro, właściciel słynnej warszawskiej restauracji Atelier Amaro.

Kameralny lokal jest jedynym w naszym kraju, który został wyróżniony prestiżową gwiazdką Michelin. Nie posiada stałego menu, a jedynie degustacyjne zestawy, które bazują na sezonowych polskich produktach.

Sam Amaro z kolei zaistniał w kulinarnych widowiskach telewizyjnych – rodzimej edycji „Hell’s Kitchen” oraz „Top Chef”.