Zupy – podstawa polskiej kuchni

Zupy od zawsze stanowiły podstawę polskiej kuchni – tzw. pierwsze danie w obiedzie składającym się z dwóch potraw.

Dziś, pewnie głównie przez brak czasu, rezygnujemy z dwudaniowych obiadów, co oznacza, że zupy jadamy tylko od święta. Jeśli już zdarzy nam się zjeść takie danie na co dzień, w niczym nie przypomina ono tradycyjnej, polskiej potrawy.

Coraz częściej bowiem rosół z makaronem zastępowany jest przez krem z brokułów, tak samo jak tradycyjną kalafiorową, pieczarkową czy pomidorową zastępujemy przez ich kremowe odpowiedniki. Z jednej strony są one o wiele zdrowsze – bez ziemniaków i dużej ilości śmietany, z drugiej jednak szkoda, że polskie dania wypierane są przez zagraniczne odpowiedniki.

Nikt już dziś prawie nie serwuje krupniku, który ugotowany z odpowiednią kaszą, np. pęczakiem i dużą ilością młodych warzyw takich jak: marchewka, pietruszka, seler i koper jest naprawdę wybornym daniem.

Z powodzeniem może zastąpić nam dwudaniowy obiad. Warto więc czasem powrócić do tradycyjnych, polskich dań, które większości z nas kojarzą się z dzieciństwem.

www.fondlar.pl