Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Czosnek – aromatyczna bomba
Kuchnie wielu narodów nie obeszłyby się bez czosnku. Ma on uniwersalne właściwości – jest szalenie aromatyczny, a przy tym posiada intensywny smak, którego nie da się pomylić z żadną inną przyprawą. Z czosnku chętnie korzysta kuchnia polska, włoska, francuska czy hiszpańska. Jeden ząbek potrafi wy
Znani kucharze – promotorzy smaku
Wątek kulinarnych audycji w telewizji naprowadził nas na kwestie związane z autorytetami w dziedzinie gotowania. Najczęściej są nimi kucharze o wielkim doświadczeniu, ale również odkrytym przez media potencjale do publicznych występów. Kucharz-showman nadaje się idealnie, aby prowadzić kulinarne p
Homar - luksus na talerzu
W naszym kraju wciąż homar to potrawa praktycznie nieznana – jeśli nawet możemy wybrać go z restauracyjnego menu, istnieje duże prawdopodobieństwo, że zdecydujemy się na coś innego. Szkoda, bo homar to bardzo szlachetne, delikatne i kruche mięso, które dobrze przyrządzone zachwyca swoim smakiem. W
Bogactwo przypraw
Jednym z najważniejszych elementów w każdej kuchni są przyprawy. Chyba ciężko wyobrazić sobie, co by się działo, gdybyśmy z dnia na dzień zostali ich pozbawieni. Tak naprawdę oznaczałoby to koniec kuchni jaką znamy i milionom ludzi ciężko byłoby się z tym pogodzić. Najbardziej podstawową i rozpows
Witaminy i minerały w diecie sportowca
Produkty bogate w witaminy i minerały to podstawa diety sportowców. Na rynku istnieje wiele suplementów diety zawierających kompozycje składników odżywczych, które mogą stanowić uzupełnienie codziennej diety. Na co sportowcy powinni zwracać szczególną uwagę podczas wyboru odpowiedniego preparatu?
Niebezpieczny nadmiar miedzi w organizmie
Niewiele osób wie, że nadmiar miedzi w organizmie to poważny problem, którego nie należy lekceważyć. Mimo, iż jest to składnik potrzebny do funkcjonowania organizmu, w większych ilościach może wywołać więcej szkód niż pożytku. Niestety, ale obecność tego pierwiastka w pożywieniu i wodzie, zwłaszc
Witamina PP i jej rola w organizmie
Witamina PP nazywana inaczej niacyną lub kwasem nikotynowym odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Bierze udział w procesach regulacji poziomów cukru i cholesterolu we krwi. Bez niej mózg oraz obwodowy układ nerwowy nie mógłby prawidłowo funkcjonować. Ponadto rozszerza naczynia krwionośne, co poz
Dobre jedzenie w restauracji - czyli jakie?
Polacy pokochali jedzenie na mieście – dziś, aby wybrać się do restauracji nie potrzebujemy specjalnej okazji, a poza domem jadamy nawet śniadania. Z tego powodu nawet niewielkie miasta przeżywają wysyp różnego rodzaju lokali gastronomicznych. Skąd mamy wiedzieć, że podawane tam jedzenie jest dobr
Jarmarki i festiwale rajem dla smakoszy
Mniej więcej od czerwca zaczyna się okres organizowania w wielu miastach szalenie interesujących imprez, w trakcie których wiele tysięcy Polaków ma szansę nabyć doskonałe produkty, wyborne przyprawy i wiele więcej. Ich sukces nie byłby tak efektowny, gdyby nie moda na dobre jedzenie i rosnąca świad
Moda na sushi
Jeszcze niedawno kuchnia japońska była w Polsce szerzej nieznana, a jej przysmaki pozostawały zarezerwowane dla kulinarnych smakoszy i ekspertów. Dziś potrawy pochodzące z Kraju Kwitnącej Wiśni są wręcz modne, a niejedno biznesowe spotkanie odbywa się przy sushi. Danie to nie jest już zarezerwowan
Dlaczego witaminy są tak ważne dla naszego organizmu?
Wiele się mówi o spożywaniu pokarmów bogatych w witaminy oraz uzupełnianiu ich niedoboru suplementami diety. Dlaczego są one tak ważne dla naszego organizmu ? Witaminy są niezbędne do tego, aby procesy zachodzące w organizmie przebiegały prawidłowo. Z tego powodu mają duże znaczenie dla metaboliz
Minerały w medycynie
Bez wielu minerałów organizm nie byłby w stanie prawidłowo funkcjonować. Potas, cynk, żelazo, magnez – to tylko kilka pierwiastków, których niedobór spowodowałby istotne zaburzenia. Każdy z tych składników ma różne właściwości i uczestniczy w innych reakcjach zachodzących w organizmie. Warto wiedz
Bar mleczny - smak sprzed lat
Bar mleczny większości z nas kojarzy się z okresem PRL-u. W rzeczywistości tradycja tego typu lokali sięga jeszcze czasów przedwojennych – pierwszy bar mleczny powstał już w 1896 roku. Dziś po kilkunastu latach niezbyt dobrej opinii lokale serwujące potrawy mleczne wracają do łask. Co można zjeść
Przyprawy - klucz do dobrego jedzenia
Choć podstawą smaczne jedzenia są oczywiście dobrej jakości produkty użyte to przygotowania potrawy, nawet najlepsze mięso czy warzywa z ekologicznych upraw nie będą dobre, jeśli odpowiednio ich nie przyprawimy. Dziś Polacy przekonali się już, że sól i pieprz to nie jedyne dodatki, którymi możemy u
Wapń –minerał na mocne kości
Reklamy wielu produktów spożywczych dla dzieci przepełnione są sloganami, że zawierają wapń potrzebny do budowy mocnych i zdrowych kości. Dużo się mówi o tym, że minerał ten jest konieczny do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Oto kilka informacji, jak ważną rolę odgrywa wapń w organizmie człowieka.
Regionalna kuchnia Europy
Kiedy przyjrzymy się kulinarnej mapie Europy zobaczymy pewną prawidłowość. Okazuje się bowiem, że wcale nie jest tak, że w Polsce, Francji czy Hiszpanii kuchnia w całym kraju wygląda tak samo. Bardzo duży wpływ na potrawy, jakie się przygotowuje ma nie tyle tradycja narodowa co położenie geografic
Gdzie w Polsce jest najlepsza kuchnia?
Kuchnia Magdy Gessler polska jest bardzo bogata i ciekawa nie tylko ze względu na składniki i tradycję, ale także dlatego, że dzieli się ona na kilka tradycji regionalnych i to czyni ją niezwykle zróżnicowaną. Warto spróbować potraw z różnych krańców naszego kraju, aby zadecydować gdzie karmią najl
Woda mineralna – dlaczego lepsza od źródlanej?
Woda mineralna jest uważana za najzdrowszą do picia. Co sprawia, że jest uważana za lepszą od wody źródlanej? Różnica polega na tym, że woda mineralna zawiera składniki mineralne. Dzięki temu z powodzeniem może uzupełnić braki minerałów w naszym organizmie. Najczęściej rozpuszczonych jest w niej 1
Witaminy – w pożywieniu czy w pigułkach ?
Często się zdarza, że osoby prowadzące niezdrowy styl życia, niemające czasu na spożywanie pełnowartościowych posiłków sięgają po suplementy diety zawierające witaminy. Jednakże warto wiedzieć, że nie zawsze preparaty farmaceutyczne są w stanie zastąpić naturalne witaminy. Trzeba mieć świadomość,