Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Moda na sushi
Gastronomia, artykuły spożywcze

Moda na sushi

Jeszcze niedawno kuchnia japońska była w Polsce szerzej nieznana, a jej przysmaki pozostawały zarezerwowane dla kulinarnych smakoszy i ekspertów. Dziś potrawy pochodzące z Kraju Kwitnącej Wiśni są wręcz modne, a niejedno biznesowe spotkanie odbywa się przy sushi. Danie to nie jest już zarezerwowan

Niebezpieczny nadmiar miedzi w organizmie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Niebezpieczny nadmiar miedzi w organizmie

Niewiele osób wie, że nadmiar miedzi w organizmie to poważny problem, którego nie należy lekceważyć. Mimo, iż jest to składnik potrzebny do funkcjonowania organizmu, w większych ilościach może wywołać więcej szkód niż pożytku. Niestety, ale obecność tego pierwiastka w pożywieniu i wodzie, zwłaszc

Przyprawy - klucz do dobrego jedzenia
Gastronomia, artykuły spożywcze

Przyprawy - klucz do dobrego jedzenia

Choć podstawą smaczne jedzenia są oczywiście dobrej jakości produkty użyte to przygotowania potrawy, nawet najlepsze mięso czy warzywa z ekologicznych upraw nie będą dobre, jeśli odpowiednio ich nie przyprawimy. Dziś Polacy przekonali się już, że sól i pieprz to nie jedyne dodatki, którymi możemy u

Rola magnezu w organizmie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Rola magnezu w organizmie

Magnez jest makroelementem o dużym znaczeniu dla ludzkiego organizmu. Odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego. Bierze udział w przekazywaniu impulsów nerwowych. Nie bez powodu osobom, które mają problemy z koncentracją czy studentom w trakcie sesji egzaminacyjnej zaleca się przyjmow

Smakowite Podlasie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Smakowite Podlasie

Polski region, którego stolica jest Białystok, czyli Podlasie jest niezwykle zróżnicowany pod względem kulturowym. Mieszkają tutaj nie tylko Polacy, ale i Białorusini, Ukraińcy, Litwini a nawet polscy Tatarzy. Dlatego kuchnia tego regionu jest wypadkową kilku tradycji kulinarnych. Podstawą miejscow

Sposób na dobre śniadanie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Sposób na dobre śniadanie

Śniadanie, czyli pierwszy posiłek każdego dnia, do tej pory większość z nas spożywała w domowym zaciszu. W ostatnim czasie zawrotną karierę robią polecane restauracje warszawa, które specjalizują się w serwowaniu śniadań – omletów, tostów, tortilli, jajecznicy, placków i wielu innych porannych prz

Wapń –minerał na mocne kości
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wapń –minerał na mocne kości

Reklamy wielu produktów spożywczych dla dzieci przepełnione są sloganami, że zawierają wapń potrzebny do budowy mocnych i zdrowych kości. Dużo się mówi o tym, że minerał ten jest konieczny do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Oto kilka informacji, jak ważną rolę odgrywa wapń w organizmie człowieka.

Witamina PP i jej rola w organizmie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Witamina PP i jej rola w organizmie

Witamina PP nazywana inaczej niacyną lub kwasem nikotynowym odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Bierze udział w procesach regulacji poziomów cukru i cholesterolu we krwi. Bez niej mózg oraz obwodowy układ nerwowy nie mógłby prawidłowo funkcjonować. Ponadto rozszerza naczynia krwionośne, co poz

Witaminy – w pożywieniu czy w pigułkach ?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Witaminy – w pożywieniu czy w pigułkach ?

Często się zdarza, że osoby prowadzące niezdrowy styl życia, niemające czasu na spożywanie pełnowartościowych posiłków sięgają po suplementy diety zawierające witaminy. Jednakże warto wiedzieć, że nie zawsze preparaty farmaceutyczne są w stanie zastąpić naturalne witaminy. Trzeba mieć świadomość,

Woda mineralna – dlaczego lepsza od źródlanej?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Woda mineralna – dlaczego lepsza od źródlanej?

Woda mineralna jest uważana za najzdrowszą do picia. Co sprawia, że jest uważana za lepszą od wody źródlanej? Różnica polega na tym, że woda mineralna zawiera składniki mineralne. Dzięki temu z powodzeniem może uzupełnić braki minerałów w naszym organizmie. Najczęściej rozpuszczonych jest w niej 1

Wpływ witaminy K na krzepliwość krwi
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wpływ witaminy K na krzepliwość krwi

Nie od dziś wiadomo, że witaminy to cenne składniki, które dostarczamy do organizmu, aby mógł się prawidłowo rozwijać i poprawnie funkcjonować. Witamina K spełnia w organizmie bardzo ważne funkcje, więc należy dbać o utrzymanie jej odpowiedniego poziomu. Za krzepliwość krwi w naszym organizmie odpo

Znani kucharze – promotorzy smaku
Gastronomia, artykuły spożywcze

Znani kucharze – promotorzy smaku

Wątek kulinarnych audycji w telewizji naprowadził nas na kwestie związane z autorytetami w dziedzinie gotowania. Najczęściej są nimi kucharze o wielkim doświadczeniu, ale również odkrytym przez media potencjale do publicznych występów. Kucharz-showman nadaje się idealnie, aby prowadzić kulinarne p

Integracja poprzez kuchnię
Gastronomia, artykuły spożywcze

Integracja poprzez kuchnię

Czy kiedykolwiek spotkaliśmy się ze znajomymi na wspólne gotowanie, połączone ze wspólnym jedzeniem? Przyznacie, że brzmi to znakomicie. Jeśli ktoś z towarzystwa jest bardziej ogarnięty w sprawach gotowania i ma umiejętności, którymi może zaskoczyć, to można pokusić się nawet o jakąś kulinarną prez

Zupy - podstawa polskiej kuchni
Gastronomia, artykuły spożywcze

Zupy - podstawa polskiej kuchni

Zupy od zawsze stanowiły podstawę polskiej kuchni – tzw. pierwsze danie w obiedzie składającym się z dwóch potraw. Dziś, pewnie głównie przez brak czasu, rezygnujemy z dwudaniowych obiadów, co oznacza, że zupy jadamy tylko od święta. Jeśli już zdarzy nam się zjeść takie danie na co dzień, w niczym

Homar - luksus na talerzu
Gastronomia, artykuły spożywcze

Homar - luksus na talerzu

W naszym kraju wciąż homar to potrawa praktycznie nieznana – jeśli nawet możemy wybrać go z restauracyjnego menu, istnieje duże prawdopodobieństwo, że zdecydujemy się na coś innego. Szkoda, bo homar to bardzo szlachetne, delikatne i kruche mięso, które dobrze przyrządzone zachwyca swoim smakiem. W

Witaminy i minerały w diecie sportowca
Gastronomia, artykuły spożywcze

Witaminy i minerały w diecie sportowca

Produkty bogate w witaminy i minerały to podstawa diety sportowców. Na rynku istnieje wiele suplementów diety zawierających kompozycje składników odżywczych, które mogą stanowić uzupełnienie codziennej diety. Na co sportowcy powinni zwracać szczególną uwagę podczas wyboru odpowiedniego preparatu?

Jarmarki i festiwale rajem dla smakoszy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jarmarki i festiwale rajem dla smakoszy

Mniej więcej od czerwca zaczyna się okres organizowania w wielu miastach szalenie interesujących imprez, w trakcie których wiele tysięcy Polaków ma szansę nabyć doskonałe produkty, wyborne przyprawy i wiele więcej. Ich sukces nie byłby tak efektowny, gdyby nie moda na dobre jedzenie i rosnąca świad

Regionalna kuchnia Europy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Regionalna kuchnia Europy

Kiedy przyjrzymy się kulinarnej mapie Europy zobaczymy pewną prawidłowość. Okazuje się bowiem, że wcale nie jest tak, że w Polsce, Francji czy Hiszpanii kuchnia w całym kraju wygląda tak samo. Bardzo duży wpływ na potrawy, jakie się przygotowuje ma nie tyle tradycja narodowa co położenie geografic

Gdzie w Polsce jest najlepsza kuchnia?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Gdzie w Polsce jest najlepsza kuchnia?

Kuchnia Magdy Gessler polska jest bardzo bogata i ciekawa nie tylko ze względu na składniki i tradycję, ale także dlatego, że dzieli się ona na kilka tradycji regionalnych i to czyni ją niezwykle zróżnicowaną. Warto spróbować potraw z różnych krańców naszego kraju, aby zadecydować gdzie karmią najl