Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Jesteś tym co jesz
Ta popularna maksyma zawojowała nasz świat w ostatnich latach. Ludzie zaczęli coraz większą wagę przykładać do tego co jedzą. Coraz więcej osób postanawia przejść na dietę wegetariańską lub skłania się ku produktom bio i produktom ekologicznym. Chcemy być zdrowi, szczupli, nie chcemy aby w naszym

Kuchnia molekularna - smaczna ekstrawagancja
Nowe technologie nie ominęły również restauracji. Niezwykłe połączenie nauki i gotowania, czyli dziedzin, które na pierwszy rzut oka nie mają ze sobą nic wspólnego, dało początek kuchni molekularnej. Choć ta niecodzienne sztuka miała swój początek już pod koniec lat 80. XX wieku, dopiero dziś znaj

Sposób na dobre śniadanie
Śniadanie, czyli pierwszy posiłek każdego dnia, do tej pory większość z nas spożywała w domowym zaciszu. W ostatnim czasie zawrotną karierę robią polecane restauracje warszawa, które specjalizują się w serwowaniu śniadań – omletów, tostów, tortilli, jajecznicy, placków i wielu innych porannych prz

Kuchnia wielkopolska
Wielkopolska jak każdy inny region Polski ma swoją niepowtarzalną kuchnię. Co więc oprócz pyr i gzika może spotkać na kulinarnej mapie w centrum kraju? Jednym z najbardziej charakterystycznych potraw, choć szerzej nieznanych, a na pewno niejadanych na co dzień jest czernina. Choć zupa ta kojarzy si

Dobry stek - jak go rozpoznać?
Polacy w ostatnim czasie pokochali kuchnię amerykańską. Nie chodzi tu oczywiście o jedzenie typu fast-food, czyli frytki i hot-dog, lecz o robione z prawdziwej wołowiny hamburgery, często z takimi dodatkami jak sery pleśniowe czy żurawina, a także steki. Na takie dobre steki zapraszamy do steak ho

Wpływ witaminy K na krzepliwość krwi
Nie od dziś wiadomo, że witaminy to cenne składniki, które dostarczamy do organizmu, aby mógł się prawidłowo rozwijać i poprawnie funkcjonować. Witamina K spełnia w organizmie bardzo ważne funkcje, więc należy dbać o utrzymanie jej odpowiedniego poziomu. Za krzepliwość krwi w naszym organizmie odpo

Rola magnezu w organizmie
Magnez jest makroelementem o dużym znaczeniu dla ludzkiego organizmu. Odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego. Bierze udział w przekazywaniu impulsów nerwowych. Nie bez powodu osobom, które mają problemy z koncentracją czy studentom w trakcie sesji egzaminacyjnej zaleca się przyjmow

Integracja poprzez kuchnię
Czy kiedykolwiek spotkaliśmy się ze znajomymi na wspólne gotowanie, połączone ze wspólnym jedzeniem? Przyznacie, że brzmi to znakomicie. Jeśli ktoś z towarzystwa jest bardziej ogarnięty w sprawach gotowania i ma umiejętności, którymi może zaskoczyć, to można pokusić się nawet o jakąś kulinarną prez

Grillujmy ze smakiem
Okres letni to czas, kiedy z chęcią sięgamy po grilla i wszystkie akcesoria niezbędne to tego, aby przyrządzić pyszne dania w plenerze. Oczywiście grillować należy z umiarem, ponieważ ta forma obróbki mięsa, ryb czy jarzyn nie jest najzdrowszą. Chyba że korzystamy z domowego grilla elektrycznego,

Zupy - podstawa polskiej kuchni
Zupy od zawsze stanowiły podstawę polskiej kuchni – tzw. pierwsze danie w obiedzie składającym się z dwóch potraw. Dziś, pewnie głównie przez brak czasu, rezygnujemy z dwudaniowych obiadów, co oznacza, że zupy jadamy tylko od święta. Jeśli już zdarzy nam się zjeść takie danie na co dzień, w niczym

Czosnek – aromatyczna bomba
Kuchnie wielu narodów nie obeszłyby się bez czosnku. Ma on uniwersalne właściwości – jest szalenie aromatyczny, a przy tym posiada intensywny smak, którego nie da się pomylić z żadną inną przyprawą. Z czosnku chętnie korzysta kuchnia polska, włoska, francuska czy hiszpańska. Jeden ząbek potrafi wy

Homar - luksus na talerzu
W naszym kraju wciąż homar to potrawa praktycznie nieznana – jeśli nawet możemy wybrać go z restauracyjnego menu, istnieje duże prawdopodobieństwo, że zdecydujemy się na coś innego. Szkoda, bo homar to bardzo szlachetne, delikatne i kruche mięso, które dobrze przyrządzone zachwyca swoim smakiem. W

Witaminy i minerały w diecie sportowca
Produkty bogate w witaminy i minerały to podstawa diety sportowców. Na rynku istnieje wiele suplementów diety zawierających kompozycje składników odżywczych, które mogą stanowić uzupełnienie codziennej diety. Na co sportowcy powinni zwracać szczególną uwagę podczas wyboru odpowiedniego preparatu?

Niebezpieczny nadmiar miedzi w organizmie
Niewiele osób wie, że nadmiar miedzi w organizmie to poważny problem, którego nie należy lekceważyć. Mimo, iż jest to składnik potrzebny do funkcjonowania organizmu, w większych ilościach może wywołać więcej szkód niż pożytku. Niestety, ale obecność tego pierwiastka w pożywieniu i wodzie, zwłaszc

Jarmarki i festiwale rajem dla smakoszy
Mniej więcej od czerwca zaczyna się okres organizowania w wielu miastach szalenie interesujących imprez, w trakcie których wiele tysięcy Polaków ma szansę nabyć doskonałe produkty, wyborne przyprawy i wiele więcej. Ich sukces nie byłby tak efektowny, gdyby nie moda na dobre jedzenie i rosnąca świad

Minerały w medycynie
Bez wielu minerałów organizm nie byłby w stanie prawidłowo funkcjonować. Potas, cynk, żelazo, magnez – to tylko kilka pierwiastków, których niedobór spowodowałby istotne zaburzenia. Każdy z tych składników ma różne właściwości i uczestniczy w innych reakcjach zachodzących w organizmie. Warto wiedz

Bar mleczny - smak sprzed lat
Bar mleczny większości z nas kojarzy się z okresem PRL-u. W rzeczywistości tradycja tego typu lokali sięga jeszcze czasów przedwojennych – pierwszy bar mleczny powstał już w 1896 roku. Dziś po kilkunastu latach niezbyt dobrej opinii lokale serwujące potrawy mleczne wracają do łask. Co można zjeść

Regionalna kuchnia Europy
Kiedy przyjrzymy się kulinarnej mapie Europy zobaczymy pewną prawidłowość. Okazuje się bowiem, że wcale nie jest tak, że w Polsce, Francji czy Hiszpanii kuchnia w całym kraju wygląda tak samo. Bardzo duży wpływ na potrawy, jakie się przygotowuje ma nie tyle tradycja narodowa co położenie geografic

Gdzie w Polsce jest najlepsza kuchnia?
Kuchnia Magdy Gessler polska jest bardzo bogata i ciekawa nie tylko ze względu na składniki i tradycję, ale także dlatego, że dzieli się ona na kilka tradycji regionalnych i to czyni ją niezwykle zróżnicowaną. Warto spróbować potraw z różnych krańców naszego kraju, aby zadecydować gdzie karmią najl