Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Wapń –minerał na mocne kości
Reklamy wielu produktów spożywczych dla dzieci przepełnione są sloganami, że zawierają wapń potrzebny do budowy mocnych i zdrowych kości. Dużo się mówi o tym, że minerał ten jest konieczny do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Oto kilka informacji, jak ważną rolę odgrywa wapń w organizmie człowieka.

Witamina PP i jej rola w organizmie
Witamina PP nazywana inaczej niacyną lub kwasem nikotynowym odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Bierze udział w procesach regulacji poziomów cukru i cholesterolu we krwi. Bez niej mózg oraz obwodowy układ nerwowy nie mógłby prawidłowo funkcjonować. Ponadto rozszerza naczynia krwionośne, co poz

Dobre owoce morza
Polacy coraz mniej boją się kulinarnych nowości – często wolimy nawet kuchnie zagraniczne, od naszej rodzimej, która przez wielu zaczęła być uważana za tłustą, kaloryczną, ciężko, a co za tym idzie niezdrową. Dużą popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju owoce morza. W naszym kraju bardzo trud

Gdzie znajdziemy przepis na smaczny i szybki obiad?
Każdy z nas czasem poszukuje inspiracji kulinarnych. Trzeba przecież jeść zróżnicowane posiłki i starać się, aby nasz organizm przyjmował różnego rodzaju produkty. Dlatego nie jest wskazane jedzenie tego samego przez dłuższy czas. Powinniśmy zmieniać potrawy, ale czasem kończą nam się pomysły. Gd

Witaminy – w pożywieniu czy w pigułkach ?
Często się zdarza, że osoby prowadzące niezdrowy styl życia, niemające czasu na spożywanie pełnowartościowych posiłków sięgają po suplementy diety zawierające witaminy. Jednakże warto wiedzieć, że nie zawsze preparaty farmaceutyczne są w stanie zastąpić naturalne witaminy. Trzeba mieć świadomość,

Woda mineralna – dlaczego lepsza od źródlanej?
Woda mineralna jest uważana za najzdrowszą do picia. Co sprawia, że jest uważana za lepszą od wody źródlanej? Różnica polega na tym, że woda mineralna zawiera składniki mineralne. Dzięki temu z powodzeniem może uzupełnić braki minerałów w naszym organizmie. Najczęściej rozpuszczonych jest w niej 1

Znani kucharze – promotorzy smaku
Wątek kulinarnych audycji w telewizji naprowadził nas na kwestie związane z autorytetami w dziedzinie gotowania. Najczęściej są nimi kucharze o wielkim doświadczeniu, ale również odkrytym przez media potencjale do publicznych występów. Kucharz-showman nadaje się idealnie, aby prowadzić kulinarne p

Wpływ witaminy K na krzepliwość krwi
Nie od dziś wiadomo, że witaminy to cenne składniki, które dostarczamy do organizmu, aby mógł się prawidłowo rozwijać i poprawnie funkcjonować. Witamina K spełnia w organizmie bardzo ważne funkcje, więc należy dbać o utrzymanie jej odpowiedniego poziomu. Za krzepliwość krwi w naszym organizmie odpo

Integracja poprzez kuchnię
Czy kiedykolwiek spotkaliśmy się ze znajomymi na wspólne gotowanie, połączone ze wspólnym jedzeniem? Przyznacie, że brzmi to znakomicie. Jeśli ktoś z towarzystwa jest bardziej ogarnięty w sprawach gotowania i ma umiejętności, którymi może zaskoczyć, to można pokusić się nawet o jakąś kulinarną prez

Grillujmy ze smakiem
Okres letni to czas, kiedy z chęcią sięgamy po grilla i wszystkie akcesoria niezbędne to tego, aby przyrządzić pyszne dania w plenerze. Oczywiście grillować należy z umiarem, ponieważ ta forma obróbki mięsa, ryb czy jarzyn nie jest najzdrowszą. Chyba że korzystamy z domowego grilla elektrycznego,

Zupy - podstawa polskiej kuchni
Zupy od zawsze stanowiły podstawę polskiej kuchni – tzw. pierwsze danie w obiedzie składającym się z dwóch potraw. Dziś, pewnie głównie przez brak czasu, rezygnujemy z dwudaniowych obiadów, co oznacza, że zupy jadamy tylko od święta. Jeśli już zdarzy nam się zjeść takie danie na co dzień, w niczym

Czosnek – aromatyczna bomba
Kuchnie wielu narodów nie obeszłyby się bez czosnku. Ma on uniwersalne właściwości – jest szalenie aromatyczny, a przy tym posiada intensywny smak, którego nie da się pomylić z żadną inną przyprawą. Z czosnku chętnie korzysta kuchnia polska, włoska, francuska czy hiszpańska. Jeden ząbek potrafi wy

Homar - luksus na talerzu
W naszym kraju wciąż homar to potrawa praktycznie nieznana – jeśli nawet możemy wybrać go z restauracyjnego menu, istnieje duże prawdopodobieństwo, że zdecydujemy się na coś innego. Szkoda, bo homar to bardzo szlachetne, delikatne i kruche mięso, które dobrze przyrządzone zachwyca swoim smakiem. W

Witaminy i minerały w diecie sportowca
Produkty bogate w witaminy i minerały to podstawa diety sportowców. Na rynku istnieje wiele suplementów diety zawierających kompozycje składników odżywczych, które mogą stanowić uzupełnienie codziennej diety. Na co sportowcy powinni zwracać szczególną uwagę podczas wyboru odpowiedniego preparatu?

Niebezpieczny nadmiar miedzi w organizmie
Niewiele osób wie, że nadmiar miedzi w organizmie to poważny problem, którego nie należy lekceważyć. Mimo, iż jest to składnik potrzebny do funkcjonowania organizmu, w większych ilościach może wywołać więcej szkód niż pożytku. Niestety, ale obecność tego pierwiastka w pożywieniu i wodzie, zwłaszc

Jarmarki i festiwale rajem dla smakoszy
Mniej więcej od czerwca zaczyna się okres organizowania w wielu miastach szalenie interesujących imprez, w trakcie których wiele tysięcy Polaków ma szansę nabyć doskonałe produkty, wyborne przyprawy i wiele więcej. Ich sukces nie byłby tak efektowny, gdyby nie moda na dobre jedzenie i rosnąca świad

Bar mleczny - smak sprzed lat
Bar mleczny większości z nas kojarzy się z okresem PRL-u. W rzeczywistości tradycja tego typu lokali sięga jeszcze czasów przedwojennych – pierwszy bar mleczny powstał już w 1896 roku. Dziś po kilkunastu latach niezbyt dobrej opinii lokale serwujące potrawy mleczne wracają do łask. Co można zjeść

Regionalna kuchnia Europy
Kiedy przyjrzymy się kulinarnej mapie Europy zobaczymy pewną prawidłowość. Okazuje się bowiem, że wcale nie jest tak, że w Polsce, Francji czy Hiszpanii kuchnia w całym kraju wygląda tak samo. Bardzo duży wpływ na potrawy, jakie się przygotowuje ma nie tyle tradycja narodowa co położenie geografic

Gdzie w Polsce jest najlepsza kuchnia?
Kuchnia Magdy Gessler polska jest bardzo bogata i ciekawa nie tylko ze względu na składniki i tradycję, ale także dlatego, że dzieli się ona na kilka tradycji regionalnych i to czyni ją niezwykle zróżnicowaną. Warto spróbować potraw z różnych krańców naszego kraju, aby zadecydować gdzie karmią najl



