Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Dobre owoce morza
Polacy coraz mniej boją się kulinarnych nowości – często wolimy nawet kuchnie zagraniczne, od naszej rodzimej, która przez wielu zaczęła być uważana za tłustą, kaloryczną, ciężko, a co za tym idzie niezdrową. Dużą popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju owoce morza. W naszym kraju bardzo trud

Gdzie znajdziemy przepis na smaczny i szybki obiad?
Każdy z nas czasem poszukuje inspiracji kulinarnych. Trzeba przecież jeść zróżnicowane posiłki i starać się, aby nasz organizm przyjmował różnego rodzaju produkty. Dlatego nie jest wskazane jedzenie tego samego przez dłuższy czas. Powinniśmy zmieniać potrawy, ale czasem kończą nam się pomysły. Gd

Bar mleczny - smak sprzed lat
Bar mleczny większości z nas kojarzy się z okresem PRL-u. W rzeczywistości tradycja tego typu lokali sięga jeszcze czasów przedwojennych – pierwszy bar mleczny powstał już w 1896 roku. Dziś po kilkunastu latach niezbyt dobrej opinii lokale serwujące potrawy mleczne wracają do łask. Co można zjeść

Bogactwo przypraw
Jednym z najważniejszych elementów w każdej kuchni są przyprawy. Chyba ciężko wyobrazić sobie, co by się działo, gdybyśmy z dnia na dzień zostali ich pozbawieni. Tak naprawdę oznaczałoby to koniec kuchni jaką znamy i milionom ludzi ciężko byłoby się z tym pogodzić. Najbardziej podstawową i rozpows

Chrom – wartościowy minerał
Dawniej był uważany za pierwiastek toksyczny dla organizmu, dziś wiemy, że jego działanie jest pozytywne. Wysoki poziom cukru i cholesterolu, przemęczenie i drażliwość to oznaki, że mamy w organizmie niedobór tego minerału. O jakim minerale mowa? O chromie. Chrom uważany jest za pierwiastek niezbęd

Czosnek – aromatyczna bomba
Kuchnie wielu narodów nie obeszłyby się bez czosnku. Ma on uniwersalne właściwości – jest szalenie aromatyczny, a przy tym posiada intensywny smak, którego nie da się pomylić z żadną inną przyprawą. Z czosnku chętnie korzysta kuchnia polska, włoska, francuska czy hiszpańska. Jeden ząbek potrafi wy

Czym grozi niedobór cynku?
Zbyt mała ilość cynku w organizmie to problem, z którym boryka się wiele osób, ale nie zawsze zdają sobie z tego sprawę. Nie wszyscy podejrzewają, że przyczyna może tkwić właśnie w niedoborze tego minerału. O braki cynku w organizmie nietrudno, ponieważ znajduje się on w produktach, których nie mam

Czym są witaminy?
Tyle dookoła się słyszy o spożywaniu dużej ilości warzyw i owoców, ponieważ zawierają wiele witamin. Apteczne półki uginają się od witaminowych suplementów diety. A czym tak naprawdę są witaminy i dlaczego są tak ważne dla naszego organizmu? Słowo „witamina” pochodzi z łaciny – „Vita” oznacza życi

Dlaczego witaminy są tak ważne dla naszego organizmu?
Wiele się mówi o spożywaniu pokarmów bogatych w witaminy oraz uzupełnianiu ich niedoboru suplementami diety. Dlaczego są one tak ważne dla naszego organizmu ? Witaminy są niezbędne do tego, aby procesy zachodzące w organizmie przebiegały prawidłowo. Z tego powodu mają duże znaczenie dla metaboliz

Dobre jedzenie w restauracji - czyli jakie?
Polacy pokochali jedzenie na mieście – dziś, aby wybrać się do restauracji nie potrzebujemy specjalnej okazji, a poza domem jadamy nawet śniadania. Z tego powodu nawet niewielkie miasta przeżywają wysyp różnego rodzaju lokali gastronomicznych. Skąd mamy wiedzieć, że podawane tam jedzenie jest dobr

Dobry stek - jak go rozpoznać?
Polacy w ostatnim czasie pokochali kuchnię amerykańską. Nie chodzi tu oczywiście o jedzenie typu fast-food, czyli frytki i hot-dog, lecz o robione z prawdziwej wołowiny hamburgery, często z takimi dodatkami jak sery pleśniowe czy żurawina, a także steki. Na takie dobre steki zapraszamy do steak ho

Drugie śniadanie w pracy
Drugie śniadanie w pracy to podstawa – aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował do późnych godzin popołudniowych, między pierwszym porannym posiłkiem a obiadem, musimy dostarczyć mu coś jeszcze. Do tej pory najbardziej rozpowszechnioną formą drugiego śniadania były kanapki robione najczęściej popr

Faworki - lekki przysmak
Faworki to obok pączków nieodłączny element każdego karnawału. Lekkie, kruche i obsypane cukrem pudrem sprawiają, że niejeden z nas potrafiłby od razu zjeść cały ich talerz. Dziś jednak mało kto już faworki, zwane inaczej chrustami, przygotowuje, a te bardzo dobrze wykonane możemy dostać w niewie

Grillujmy ze smakiem
Okres letni to czas, kiedy z chęcią sięgamy po grilla i wszystkie akcesoria niezbędne to tego, aby przyrządzić pyszne dania w plenerze. Oczywiście grillować należy z umiarem, ponieważ ta forma obróbki mięsa, ryb czy jarzyn nie jest najzdrowszą. Chyba że korzystamy z domowego grilla elektrycznego,

Imprezy z kuchnią w tle
Jedną z form promocji różnorodności świata kulinariów są różnego rodzaju imprezy, których profil tematyczny wiąże się ściśle z gotowaniem i żywnością. Jest ich naprawdę bardzo wiele i cieszą się one wielkim uznaniem ze strony odbiorców. Praktycznie każde większe miasto w Polsce może się pochwalić t

Jeśli dobre jedzenie, to dobre wino
Skoro jesteśmy w temacie łączenia dań z napojami, to koniecznie musimy podkreślić pozycję jaką w świecie kulinariów ma wino. Uczestnicząc w różnego rodzaju prezentacjach kulinarnych będziemy mieli wiele okazji, aby usłyszeć od kucharzy, że wino w kuchni odgrywa poważną rolę. Może bowiem stanowić is

Jesteś tym co jesz
Ta popularna maksyma zawojowała nasz świat w ostatnich latach. Ludzie zaczęli coraz większą wagę przykładać do tego co jedzą. Coraz więcej osób postanawia przejść na dietę wegetariańską lub skłania się ku produktom bio i produktom ekologicznym. Chcemy być zdrowi, szczupli, nie chcemy aby w naszym

Kariera przypraw uniwersalnych
Rozwinięciem powyższego tekstu jest kwestia dotycząca tak zwanych przypraw uniwersalnych. Ich prekursorem w polskich realiach była wspomniana Vegeta, jednak dziś stanowi ona zaledwie jedną pozycję w bogatym sklepowym asortymencie. Podobne mieszanki wytwarzają dziś duże polskie i międzynarodowe firm

Kosmetyki pełne witamin i minerałów
To, że dzięki witaminom możemy cieszyć się zdrowym wyglądem, wiemy nie od dziś. Coraz więcej osób ma świadomość, że witaminy i minerały to nie tylko pełnowartościowa dieta bogata w warzywa i owoce. Coraz większą popularnością cieszą się kosmetyki, które pozwalają na dostarczenie ciału substancji od

Kuchnia francuska niejedno ma imię
To, że stolica Francji czyli Paryż jest uznawany za najważniejszy ośrodek kulinarny w Europie wcale nie oznacza, że w innych regionach tego kraju nie zjemy równie smacznie. Prowansja to region, gdzie najważniejsza jest oliwa, ale w potrawach ważną role odgrywają także ryby, owoce i warzywa oraz zio

Kuchnia molekularna - smaczna ekstrawagancja
Nowe technologie nie ominęły również restauracji. Niezwykłe połączenie nauki i gotowania, czyli dziedzin, które na pierwszy rzut oka nie mają ze sobą nic wspólnego, dało początek kuchni molekularnej. Choć ta niecodzienne sztuka miała swój początek już pod koniec lat 80. XX wieku, dopiero dziś znaj

Kuchnia wielkopolska
Wielkopolska jak każdy inny region Polski ma swoją niepowtarzalną kuchnię. Co więc oprócz pyr i gzika może spotkać na kulinarnej mapie w centrum kraju? Jednym z najbardziej charakterystycznych potraw, choć szerzej nieznanych, a na pewno niejadanych na co dzień jest czernina. Choć zupa ta kojarzy si

Lokalna kuchnia
W Polsce owszem możemy powiedzieć o czymś takim, jak kuchnia narodowa bo pewne potrawy, zwłaszcza te serwowane podczas jakichś szczególnych okazji są takie same dla różnych regionów czy też miast. Jednakże ważnym elementem tradycji kulinarnej naszego kraju jest tak zwana kuchnia regionalna tudzież

Minerały w medycynie
Bez wielu minerałów organizm nie byłby w stanie prawidłowo funkcjonować. Potas, cynk, żelazo, magnez – to tylko kilka pierwiastków, których niedobór spowodowałby istotne zaburzenia. Każdy z tych składników ma różne właściwości i uczestniczy w innych reakcjach zachodzących w organizmie. Warto wiedz



