Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Bogactwo przypraw
Gastronomia, artykuły spożywcze

Bogactwo przypraw

Jednym z najważniejszych elementów w każdej kuchni są przyprawy. Chyba ciężko wyobrazić sobie, co by się działo, gdybyśmy z dnia na dzień zostali ich pozbawieni. Tak naprawdę oznaczałoby to koniec kuchni jaką znamy i milionom ludzi ciężko byłoby się z tym pogodzić. Najbardziej podstawową i rozpows

Chrom – wartościowy minerał
Gastronomia, artykuły spożywcze

Chrom – wartościowy minerał

Dawniej był uważany za pierwiastek toksyczny dla organizmu, dziś wiemy, że jego działanie jest pozytywne. Wysoki poziom cukru i cholesterolu, przemęczenie i drażliwość to oznaki, że mamy w organizmie niedobór tego minerału. O jakim minerale mowa? O chromie. Chrom uważany jest za pierwiastek niezbęd

Czym grozi niedobór cynku?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Czym grozi niedobór cynku?

Zbyt mała ilość cynku w organizmie to problem, z którym boryka się wiele osób, ale nie zawsze zdają sobie z tego sprawę. Nie wszyscy podejrzewają, że przyczyna może tkwić właśnie w niedoborze tego minerału. O braki cynku w organizmie nietrudno, ponieważ znajduje się on w produktach, których nie mam

Dlaczego witaminy są tak ważne dla naszego organizmu?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Dlaczego witaminy są tak ważne dla naszego organizmu?

Wiele się mówi o spożywaniu pokarmów bogatych w witaminy oraz uzupełnianiu ich niedoboru suplementami diety. Dlaczego są one tak ważne dla naszego organizmu ? Witaminy są niezbędne do tego, aby procesy zachodzące w organizmie przebiegały prawidłowo. Z tego powodu mają duże znaczenie dla metaboliz

Drugie śniadanie w pracy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Drugie śniadanie w pracy

Drugie śniadanie w pracy to podstawa – aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował do późnych godzin popołudniowych, między pierwszym porannym posiłkiem a obiadem, musimy dostarczyć mu coś jeszcze. Do tej pory najbardziej rozpowszechnioną formą drugiego śniadania były kanapki robione najczęściej popr

Faworki - lekki przysmak
Gastronomia, artykuły spożywcze

Faworki - lekki przysmak

Faworki to obok pączków nieodłączny element każdego karnawału. Lekkie, kruche i obsypane cukrem pudrem sprawiają, że niejeden z nas potrafiłby od razu zjeść cały ich talerz. Dziś jednak mało kto już faworki, zwane inaczej chrustami, przygotowuje, a te bardzo dobrze wykonane możemy dostać w niewie

Jeśli dobre jedzenie, to dobre wino
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jeśli dobre jedzenie, to dobre wino

Skoro jesteśmy w temacie łączenia dań z napojami, to koniecznie musimy podkreślić pozycję jaką w świecie kulinariów ma wino. Uczestnicząc w różnego rodzaju prezentacjach kulinarnych będziemy mieli wiele okazji, aby usłyszeć od kucharzy, że wino w kuchni odgrywa poważną rolę. Może bowiem stanowić is

Kosmetyki pełne witamin i minerałów
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kosmetyki pełne witamin i minerałów

To, że dzięki witaminom możemy cieszyć się zdrowym wyglądem, wiemy nie od dziś. Coraz więcej osób ma świadomość, że witaminy i minerały to nie tylko pełnowartościowa dieta bogata w warzywa i owoce. Coraz większą popularnością cieszą się kosmetyki, które pozwalają na dostarczenie ciału substancji od

Kuchnia francuska niejedno ma imię
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kuchnia francuska niejedno ma imię

To, że stolica Francji czyli Paryż jest uznawany za najważniejszy ośrodek kulinarny w Europie wcale nie oznacza, że w innych regionach tego kraju nie zjemy równie smacznie. Prowansja to region, gdzie najważniejsza jest oliwa, ale w potrawach ważną role odgrywają także ryby, owoce i warzywa oraz zio

Lokalna kuchnia
Gastronomia, artykuły spożywcze

Lokalna kuchnia

W Polsce owszem możemy powiedzieć o czymś takim, jak kuchnia narodowa bo pewne potrawy, zwłaszcza te serwowane podczas jakichś szczególnych okazji są takie same dla różnych regionów czy też miast. Jednakże ważnym elementem tradycji kulinarnej naszego kraju jest tak zwana kuchnia regionalna tudzież

Moda na sushi
Gastronomia, artykuły spożywcze

Moda na sushi

Jeszcze niedawno kuchnia japońska była w Polsce szerzej nieznana, a jej przysmaki pozostawały zarezerwowane dla kulinarnych smakoszy i ekspertów. Dziś potrawy pochodzące z Kraju Kwitnącej Wiśni są wręcz modne, a niejedno biznesowe spotkanie odbywa się przy sushi. Danie to nie jest już zarezerwowan

Przyprawy - klucz do dobrego jedzenia
Gastronomia, artykuły spożywcze

Przyprawy - klucz do dobrego jedzenia

Choć podstawą smaczne jedzenia są oczywiście dobrej jakości produkty użyte to przygotowania potrawy, nawet najlepsze mięso czy warzywa z ekologicznych upraw nie będą dobre, jeśli odpowiednio ich nie przyprawimy. Dziś Polacy przekonali się już, że sól i pieprz to nie jedyne dodatki, którymi możemy u

Wapń –minerał na mocne kości
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wapń –minerał na mocne kości

Reklamy wielu produktów spożywczych dla dzieci przepełnione są sloganami, że zawierają wapń potrzebny do budowy mocnych i zdrowych kości. Dużo się mówi o tym, że minerał ten jest konieczny do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Oto kilka informacji, jak ważną rolę odgrywa wapń w organizmie człowieka.

Witamina PP i jej rola w organizmie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Witamina PP i jej rola w organizmie

Witamina PP nazywana inaczej niacyną lub kwasem nikotynowym odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Bierze udział w procesach regulacji poziomów cukru i cholesterolu we krwi. Bez niej mózg oraz obwodowy układ nerwowy nie mógłby prawidłowo funkcjonować. Ponadto rozszerza naczynia krwionośne, co poz

Witaminy – w pożywieniu czy w pigułkach ?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Witaminy – w pożywieniu czy w pigułkach ?

Często się zdarza, że osoby prowadzące niezdrowy styl życia, niemające czasu na spożywanie pełnowartościowych posiłków sięgają po suplementy diety zawierające witaminy. Jednakże warto wiedzieć, że nie zawsze preparaty farmaceutyczne są w stanie zastąpić naturalne witaminy. Trzeba mieć świadomość,

Znani kucharze – promotorzy smaku
Gastronomia, artykuły spożywcze

Znani kucharze – promotorzy smaku

Wątek kulinarnych audycji w telewizji naprowadził nas na kwestie związane z autorytetami w dziedzinie gotowania. Najczęściej są nimi kucharze o wielkim doświadczeniu, ale również odkrytym przez media potencjale do publicznych występów. Kucharz-showman nadaje się idealnie, aby prowadzić kulinarne p

Czym są witaminy?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Czym są witaminy?

Tyle dookoła się słyszy o spożywaniu dużej ilości warzyw i owoców, ponieważ zawierają wiele witamin. Apteczne półki uginają się od witaminowych suplementów diety. A czym tak naprawdę są witaminy i dlaczego są tak ważne dla naszego organizmu? Słowo „witamina” pochodzi z łaciny – „Vita” oznacza życi

Dobre jedzenie w restauracji - czyli jakie?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Dobre jedzenie w restauracji - czyli jakie?

Polacy pokochali jedzenie na mieście – dziś, aby wybrać się do restauracji nie potrzebujemy specjalnej okazji, a poza domem jadamy nawet śniadania. Z tego powodu nawet niewielkie miasta przeżywają wysyp różnego rodzaju lokali gastronomicznych. Skąd mamy wiedzieć, że podawane tam jedzenie jest dobr

Imprezy z kuchnią w tle
Gastronomia, artykuły spożywcze

Imprezy z kuchnią w tle

Jedną z form promocji różnorodności świata kulinariów są różnego rodzaju imprezy, których profil tematyczny wiąże się ściśle z gotowaniem i żywnością. Jest ich naprawdę bardzo wiele i cieszą się one wielkim uznaniem ze strony odbiorców. Praktycznie każde większe miasto w Polsce może się pochwalić t

Smakowite Podlasie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Smakowite Podlasie

Polski region, którego stolica jest Białystok, czyli Podlasie jest niezwykle zróżnicowany pod względem kulturowym. Mieszkają tutaj nie tylko Polacy, ale i Białorusini, Ukraińcy, Litwini a nawet polscy Tatarzy. Dlatego kuchnia tego regionu jest wypadkową kilku tradycji kulinarnych. Podstawą miejscow

Woda mineralna – dlaczego lepsza od źródlanej?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Woda mineralna – dlaczego lepsza od źródlanej?

Woda mineralna jest uważana za najzdrowszą do picia. Co sprawia, że jest uważana za lepszą od wody źródlanej? Różnica polega na tym, że woda mineralna zawiera składniki mineralne. Dzięki temu z powodzeniem może uzupełnić braki minerałów w naszym organizmie. Najczęściej rozpuszczonych jest w niej 1

Dobre owoce morza
Gastronomia, artykuły spożywcze

Dobre owoce morza

Polacy coraz mniej boją się kulinarnych nowości – często wolimy nawet kuchnie zagraniczne, od naszej rodzimej, która przez wielu zaczęła być uważana za tłustą, kaloryczną, ciężko, a co za tym idzie niezdrową. Dużą popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju owoce morza. W naszym kraju bardzo trud

Gdzie znajdziemy przepis na smaczny i szybki obiad?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Gdzie znajdziemy przepis na smaczny i szybki obiad?

Każdy z nas czasem poszukuje inspiracji kulinarnych. Trzeba przecież jeść zróżnicowane posiłki i starać się, aby nasz organizm przyjmował różnego rodzaju produkty. Dlatego nie jest wskazane jedzenie tego samego przez dłuższy czas. Powinniśmy zmieniać potrawy, ale czasem kończą nam się pomysły. Gd

Kariera przypraw uniwersalnych
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kariera przypraw uniwersalnych

Rozwinięciem powyższego tekstu jest kwestia dotycząca tak zwanych przypraw uniwersalnych. Ich prekursorem w polskich realiach była wspomniana Vegeta, jednak dziś stanowi ona zaledwie jedną pozycję w bogatym sklepowym asortymencie. Podobne mieszanki wytwarzają dziś duże polskie i międzynarodowe firm